Този сайт използва бисквитки (cookies), които се използват за правилното функциониране на сайта, както и за събиране на данни за посещаемостта от страна на GOOGLE. С използването на сайта вие се съгласявате с това условие.

През преходните и заключителните разпоредби на страничен закон и с внесена в движение между първо и второ четене на разпоредбите депутатите отмениха текста в Закона за частната охранителна дейност, който позволяваше цели населени места да бъдат охранявани от частни фирми.

Днес Народното събрание окончателно прие изменения в Закона за правната помощ, като с текст от него промени Закона за частната охрана и отмени т. 6 на чл. 5. Именно тази разпоредба позволяваше да се издава лиценз за "охрана на урбанизирани територии".

Възможността частни охранители да пазят села и градове беше дадена в началото на тази година, но доведе до отрицателна обществена реакция. Основните аргументи "против" бяха, че така кметовете ще станат феодали и че се изземват публичните задължения на МВР по опазване на обществения ред, за които министерството получава рекордно висок бюджет - 1.2 млрд. лв. за 2018 г.. Главният прокурор Сотир Цацаров и президентът Румен Радев сезираха Конституционния съд. Те се аргументираха с изземването на държавните функции на полицията, както и с възможността за неограничено въздействие от страна на частни охранители.

Прочети: През страничен закон ГЕРБ пробва да заобиколи съда за частната охрана на селата

 

ДО

КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

СТАНОВИЩЕ ПО КД №5/2018г

На Индустриален клъстер „Сигурност“ като заинтересована от предмета на делото страна по реда на чл.20а, ал.2 ПОДКС  във връзка с Определение на КС от 03-07-2018г по КД № 5/2018г

 

УВАЖАЕМИ КОНТИТУЦИОННИ СЪДИИ,

Конституционно дело № 5 от 2018г е образувано по искане на президента и главния прокурор на Република България на основание чл.150 ал.1 и чл. 149 ал.1 т.2 от Конституцията на Република България с искане за обявяване на противоконституционни разпоредбите на чл. 5 ал.1 т.6,чл. 27 ,28 ,чл.29 и §1 т.2 относно думите „отделното населено място, обособено като урбанизирана територия -при охраната на урбанизирани територии“ , както и свързаната с тях разпоредба на §1,т.5 от Закона за частна охранителна дейност ( обн ДВ бр.10 от 30 януари 2018г в сила от 31 март 2018г ) , поради противоречие с чл. 4,ал.1 ,чл.7 ,чл.8 ,чл.105 ал.2 и чл.143,ал.3 от Конституцията.

Прочети: Индустриален клъстер „Сигурност“: СТАНОВИЩЕ ПО КД №5/2018г (2)

Важен стратегически обект на столичното метро ще бъде охраняван в следващите 30 месеца от фирма, която предложи най-ниската оферта, формирана по неясни критерии. Въпреки че процедурата е преминала без нарушения на Закона за обществените поръчки, фирмата "Бат Секюрити" ЕООД е избрана да пази бъдещото депо за мотриси в кв. "Земляне", след като е посочила цена за месечната издръжка на един охранител, която е в противоречие с принципите на лоялната конкуренция, както и с минималната цена за охранител на месец, определена от самите браншови организации. По този начин не е ясно дали тези разходи се в съответствие и с изискванията в Кодекса на труда.

Практиката за печелене на поръчки с най-ниската предложена цена при охранителните фирми, въпреки че е позволена от закона, не отговаря на реалните изисквания към бранша, за което вече има формирана и съдебна практика.

Прочети: OFFNEWS: Метрото нае евтина охрана с цена, формирана на ръба на закона

Новият Закон за частната охранителна дейност заплашва да затвори бранша. За това алармира Татяна Иванова, изпълнителен директор на Индустриален клъстер "Сигурност"Тя обясни, че браншът на частните охранители иска нов закон, който да е съвременен, устойчив и да не нарушава европейското право, както се получава със сегашния. По думите ѝ настоящата нормативна уредба не може да работи.Татяна Иванова предупреди също, че са възможни протести и че ще има изкривяване на пазара, защото законът ще въздейства не само върху компаниите от сектора, но и върху много други сектори от икономиката.

 

Прочети: BG ONAIR: Новият Закон за частната охранителна дейност заплашва да затвори бранша

НАФТСО, НАФОТС, НАЛСИЧОД, НБКОД, БКОС, ИКС, СФОС: ИЗЯВЛЕНИЕ ОТНОСНО: Общо становище от среща на сдруженията, представляващи частната индустрия за сигурност, проведена на 11 април 2018 г.

ИЗЯВЛЕНИЕ

ОТНОСНО: Среща на сдруженията, представляващи частната индустрия за сигурност, проведена на 11 април 2018 г.

Национална асоциация на фирми за  търговска сигурност и охрана (НАФТСО) - член на Конфедерацията на европейската индустрия за сигурност (CoESS), Националната асоциация на фирмите охраняващи с технически средства (НАФОТС) - член на европейската организация, представляваща индустрията за електронни, противопожарни и охранителни системи (Eиralarт), Националната асоциация на лицата и сдруженията извършващи частна охранителна дейност (НАЛСИЧОД), Национална браншова камара охранители и детективи (НБКОД), Българска камара за охрана и сигурност (БКОС), Индустриален клъстер „Сигурност" (ИКС) и Съюз на фирмите за охрана и сигурност (СФОС), изразяваме общото ни становище по новоприетия Закон за частна охранителна дейност (ЗЧОД)

Прочети: НАФТСО, НАФОТС, НАЛСИЧОД, НБКОД, БКОС, ИКС, СФОС: Изявление

Днес, 16.4.2018 г. в гр. София се подписа настоящото споразумение за сътрудничество и съвместна дейност между:

ВОЕННА АКАДЕМИЯ „Г. С. Раковски" с адрес гр. София, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви"   №82, представлявана от генерал-майор Груди Иванов Ангелов, начални к на Академията, от първа страна и СДРУЖЕНИЕ „ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЪР „СИГУРНОСТ" с адрес гр. София, 3600, район "Красно село", ул. „Владайска" №29, ет. 2, представлявано от Александър Ненков Иванов, председател на УС, от втора страна

Прочети: Споразумение за сътрудничество и съвместна дейност между ИКС и ВА
Начало