Този сайт използва бисквитки (cookies), които се използват за правилното функциониране на сайта, както и за събиране на данни за посещаемостта от страна на GOOGLE. С използването на сайта вие се съгласявате с това условие.

OFFNEWS: Татяна Иванова: Резолюцията за частната охранителна дейност е предпоставка за нормативен и пазарен хаос

Европейският парламент прие резолюция за частните охранителни компании, с която се дава зелена светлина за "износа" на охранителна дейност зад граница при воденето на военни действия. Смесването на дейностите на частните охранителни дружества с частните военноохранителни дружества предизвика реакция сред част от евродепутатите, които определиха резолюцията като опит за "приватизация на войната" с цел да не се натоварват националните бюджети и да не се отчитат жертви при военни действия. По повод резолюцията ответна реакция се появи и в браншовите организации у нас. Потърсихме за коментар Татяна Иванова - изпълнителен директор на Индустриален клъстер сигурност, член на Съвета на председателите и секретар на Комитет „Сигурност" при Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес.

Индустриален клъстер Сигурност вече има изготвена позиция, която е изцяло негативна. Ние не сме съгласни с резолюцията, тъй като в нея има смесване на документи, касаещи от една страна сектора на частните услуги за сигурност – частните охранителни дружества (ЧОД) и от друга страна на частните военноохранителни компании (ЧВОК). Разликата между дейностите на двата вида компании е огромна. Работата на частните охранителни дружества е регламентирана почти навсякъде в Европа и тя е на територията на съответната държава член, докато частните военноохранителни компании, както чухме и от дебатите в Европейския парламент, работят извън територията на ЕС и се занимават с омиротворителни акции, които не са приоритет на ЧОД.

Смесването на документи, на изисквания, на стандарти, на принципи и дейности и слагането под един общ знаменател на частните охранителни компании и частните военноохранителни компании е тотална грешка.

Пълният текст на интервюто можете да прочетете от тук.

Начало